Fizikai Szemle 1988/11. 404. o.
A SPONTÁN NÖVEKVŐ HŐMÉRSÉKLET
Radnai Gyula
ELTE Általános Fizika Tanszék
Kürti Miklós szereti meglepni az embereket. Már azzal is, hogy nevét "Nicolaus Kurti"-re változtatta nem kis
gondot okozott a magyar könyvtárosoknak. Legjobb, ha az ember mind a két címszót kikeresi a katalógusban:
lehet, hogy itt is, ott is talál tőle vagy róla - olvasnivalót.
A hatvanas években, amikor kedvenc tankönyvemre: Mark W. Zemansky: Heat and Thermodynamics c.
könyvére rátaláltam, még magam se tudtam, hogy az ott többször idézett Simon és Kurti oxfordi professzorok
egyike magyar származású. (Ha tudtam volna, akkor is inkább Simonra gyanakodtam volna.) A Kurti név
1960-ban lett egycsapásra világhírű, amikor először sikerült elérni 10-6 K hőmérsékletet,
és "N. Kurti" teljesítménye bekerült a rekordok könyvébe. (Oda "ahol a futási rekord is benne van, aztán,
hogy ki tud egy hétig táncolni, és ki tud a legtöbb szilvásgombócot enni" - mondta fanyar humorral később
Kürti.)
Az a módszer, amivel ezt a rendkívül alacsony hőmérsékletet elérték, a hatvanas években egyszerre lett
egyetemi tananyag és az ismeretterjesztő irodalom felkapott témája. Mark W. Zemansky "Temperatures
Very Low and Very High" c. könyvecskéje 1964-ben jelent meg, s a legérdekesebb fejezetek innen
szóról-szóra bekerültek a Heat and Thermodynamics 1968-as, átdolgozott kiadásába. Bekerült a híres,
nevezetes fénykép is arról az óriási mágnesről, mellyel a második világháborút megelőző években végezték
Kürtiék az adiabatikus lemágnesezési kísérleteket.
Pedig nem is nekik voltak a legerősebb mágneseik! Kamerlingh Onnes (1853 -1926) fellépése óta Hollandia,
mégpedig Leiden volt a kísérleti termodinamika központja Európában. Századunk első évtizedében itt
cseppfolyósították a héliumot, felfedezték a higany, majd az ólom s még több fém szupravezetését, és
óriásmágneseket építettek a mágneses tulajdonságok alacsony hőmérsékleten történő vizsgálatára. Itt
dolgozott W. J. de Haas (1878-1960), Einsteinnel csaknem egyidős holland fizikus. A leideni óriásmágnesekkel
végezték azokat a méréseket, melyek az atomi köráramok impulzusmomentumának és mágneses
momentumának arányosságát mutatták ki, s melyek 1915-ben Einstein-de Haas effektusként kerültek be a
fizikus köztudatba.
Csaknem húsz évvel ezután, 1934-ben de Haas és kutatócsoportja H ≈ 25 K0e
(≈ 2 · 106 A/m), illetve
B = 2,5 tesla erősségű térrel mágnesezték fel a paramágneses króm-kálium timsót,
miközben az anyag hőmérsékletét sikerült kb. 1 K-en stabilizálni. Ezt úgy érték el, hogy a timsót folyékony
héliummal vették körül, mely felett a héliumgáz nyomását kellően alacsony értéken tartották. Ezután a
héliumot eltávolították, és a mágneses tér hirtelen kikapcsolásával a króm-kálium timsó hőmérséklete
lecsökkent 0,03 K-re. Az új véghőmérsékletet interpolációval határozták meg, feltételezve, hogy a
paramágneses timsó szuszceptibilitása több nagyságrenden át követi a Curie-törvényt, vagyis fordítva
arányos az anyag abszolút hőmérsékletével.
A mágneses hűtés ötlete régebben vetődött fel. Féletlenül éppen abban az évben, amikor Kamerlingh
Onnes meghalt. Egy másik holland tudós, Debye (1884-1966) vetette fel az ötletet Európában, s még
ugyanebben az évben, 1926-ban javasolta ugyanezt a módszert W. F. Giauque az Egyesült Államokban.
1926 Kürti Miklós számára is nevezetes év volt. Ebben az évben érettségizett Budapesten, a Trefort utcai
"mintagimnáziumban".
Az első meglepetést azzal szerezte, hogy érettségi után nem Budapesten, nem Bécsben, még csak nem is
Berlinben kezdett egyetemre járni, mint annyian saját tehetséges generációjából, hanem Párizsba ment,
s a Sorbonne hallgatója lett. A következő meglepetés az volt, hogy két év múlva otthagyta Párizst, a
Sorbonne-t, s mégiscsak elment Berlinbe, ott fejezte be egyetemi tanulmányait. Legkedvesebb tanára,
aki bevonta őt az alacsonyhőmérsékleti kutatásokba, a nála tizenöt évvel idősebb Franz Simon (1893-1956)
volt. Az már szinte nem is volt meglepetés, hogy berlini diplomával a zsebében Kürti Miklós - akkor
már Nicolaus Kurti - otthagyta Berlint, de nem Amerika vagy más elegáns kutatócentrum kedvéért, hanem
hogy elkísérje professzorát az akkor Németországhoz tartozó Breslau (ma Wroclaw, Lengyelország)
egyetemére. Két év után, 1933-ban együtt hagyták el Breslaut s vele a fasizálódó Németországot, s
1935-ben már Oxfordban dolgoztak, a Clarendon laboratóriumban.
"Kurti and Simon" mérési eredményeit csakhamar a legjobbak között emlegették annak ellenére, hogy fele
olyan erős mágneses teret se alkalmaztak kísérleteikhez Oxfordban, mint de Haas és kutató csoportja
Leidenben. Sir Francis Simon Németországban valaha W. Nernst (1864-1941) tanítványa volt, tőle tanulta
a jelenségek körültekintő, alapos vizsgálatát, a szívós, kitartó türelmet, amelyre most nagy szükség volt a
legmegfelelőbb paramágneses só megtalálásához. (Kissé hasonló volt a helyzet ahhoz, ahogy manapság a
legjobb szupravezető kerámiát keresik szorgos kutatók szerte a világon.) Kürti jó gyakorlati érzéke,
meghökkentő ötletei, (megvizsgálták a közönséges vérzéscsillapító vas+ammónium timsót is) széles
körű tájékozottsága mind a fizika tudományában, mind a fizikusok társadalmában. hamar a világ élvonalába
emelte kettőjük közös eredményeit.
F. E. Simon 1956-ban meghalt, de megérte még, hogy Kürtivel közös legnagyobb ötletük, a mágneses hűtés
megvalósult. Több ezer amperes árammal működő elektromágneseikkel az ötvenes években már több
mint H = 50 k0e. illetve B = 5 tesla erősségű mágneses teret tudtak előállítani vákuumban, a szükséges
térfogatban. Az örvényáramok fellépésének elkerülésére századmilliméternél is vékonyabb vörösréz
huzalokból álló köteg volt a hűtendő közeg, amelyben az atommagspinek rendszerének hőmérsékletét
10-5 K-re sikerült csökkenteniük. Előbb azonban elő kellett hűteni a vörösrezet
10-2 K-re, s ezt olyan paramágneses króm-kálium timsóval valósították meg, amilyet
húsz évvel korábban de Haas és kutatócsoportja is használt Leidenben. A kétfokozatú adiabatikus
lemágnesezés Kürtiék ötlete volt. Érdekessége, hogy a vörösréznek egyszerre kétféle hőmérséklete lesz:
a magspinek rendszere hűl le mikrokelvin nagyságrendű hőmérsékletre, míg az elektronokhoz és a
fononokhoz (rácsrezgésekhez) rendelhető hőmérséklet a paramágneses só hőmérsékletén marad. Olyan
rossz a csatolás a két rendszer között, hogy csak nagyon lassan egyenlítődik ki a hőmérséklet, s így a
magspinrendszer kiindulási hőmérséklete interpolációval meghatározható.
1956 után Nicolaus Kurti egyedül fejlesztette tovább munkatársaival a maghűtéses mérést. Az eredményeket
nemcsak tudományos, hanem népszerű tudományos folyóiratokban is ismertette, s 1960-ban még egy
nagyságrenddel sikerült közelebb kerülnie az abszolút zérus fokhoz: a magspinek rendszerének
hőmérsékletét, 1,2 · 10-6 K-re tudta csökkenteni. A bonyolult
és impozáns méretű kísérleti összeállításról készült fénykép bejárta a világot.
Mark W. Zemansky is közölte kis könyvében ezt a fényképet, majd bekerült többek között Kurt
Mendelssohn: The Quest for Absolute Zero c. könyvének átdolgozott, 1977-es kiadásába, melyet
azután "Az abszolút zérus fok" címmel 1983-ban magyarul is megjelentetett a Gondolat Kiadó.
A fényképeknek is megvan a maguk sorsa: ez a kép például Mendelssohn könyvében már annak
illusztrálására szolgál, hogy milyen méretcsökkenést lehet elérni, ha a hagyományos szolenoidokat
szupravezető tekercsekkel helyettesítjük. A kép sarkában ott büszkélkedik egy kis szupravezető mágnes,
mellyel 10 teslát lehet előállítani. Mellesleg Mendelssohn is a Clarendon laboratóriumban dolgozott,
ugyanott ahol Kürtiék, de ő főleg szupravezetéssel foglalkozott ....
Mendelssohn könyve előszöt 1966-ban jelent meg, Zemansky kis könyve 1964-ben, Kürti nevét
mindketten ékezet nélkül "Kurti"-ként írták le. Mindkét könyvénél korábban, 1961-ben jelent meg
azonban Kanadában D. K. C. MacDonald "Near Zero" című, hasonló tárgyú könyvecskéje, ebben
Kürti neve magyarosan, ékezettel van írva.
Így, vagy úgy, Kürtiként vagy Kurtiként, de mindenképpen bekerült neve a hatvanas évek végére az
alacsony hőmérsékletet kutató fizikusok legjobbjai közé. Így került el híre újra szülőföldjére,
Magyarországra is. Amikor az akkori politikai nyitás, az "új mechanizmus" szellemében kezdtek
felélénkülni - legalábbis professzori szinten - a tudományos, kulturális kapcsolatok Magyarország és a
Nyugat között, Kürti Miklós is hazalátogatott. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1972-ben alakult
Oktatási Szakcsoportja hívta meg, hogy tartson előadást az 1973-as veszprémi középiskolai fizikatanári
ankéton. Azt azonban itthon még nem tudták, hogy akkor ő már évek óta egy különleges témával
foglalkozott: a sütés-főzés fizikájával.
Ezzel először 1969-ben lepte meg Angliában a Proceedings of the Royal Institution olvasóit, majd a témát
továbbfejlesztve, újabb ötletekkel gyarapítva, sikeresnél sikeresebb, demonstrációval kísért előadásokat
tartott róla mindenütt, ahová csak meghívták. Így hát felajánlotta, hogy "Fizikus a konyhában" címmel
szívesen tart előadást Veszprémben is.
Elképzelhetjük az illetékesek meglepődését itthon. (Hová lesz a fizika tantárgy komolysága, tekintélye, ha
megengedünk ilyesmit? Nem főzési tanácsadást kérünk, hanem tudományos előadást!) Udvarias hangú
válaszban kérték fel Kürtit, hogy inkább az abszolút nulla fok körüli kutatásairól tartson előadást a magyar
fizikatanárok számára. Kürtinek több, mint tíz évet kellett várnia, míg a "Fizikus a konyhában" c. előadását
- kirobbanó sikerrel - végre Magyarországon is megtarthatta. 1984 októberében került sor erre az
előadásra Budapesten, az Eötvös egyetemen, abban az előadóteremben, ahol egykor Eötvös Loránd,
Selényi Pál, Novobátzky Károly tanított. Fényképekkel, videofelvétellel dokumentálható, hogy Kürti
előadásán a hallgatóság első soraiban ült a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke is.
Akkor, 1973-ban Veszprémben nem volt demonstráció Kürti előadásához. A 450 tanárnak mégis máig
maradandó intellektuális élményt jelentett az akkor hatvanöt éves professzor előadása. Nagyszerűen
megtalálta a hangot a hallgatósággal, csillogóan szellemes volt. Példát mutatott, ötleteket adott a tanításhoz..
A vörösrézben kialakuló kétféle hőmérsékletű rendszert például egy nemzetek közötti válogatott labdarúgó
mérkőzés utáni fogadás hangulatának érzékletes leírásával illusztrálta. Ahogyan a vesztes csapat játékosai
(alacsony hőmérsékletű rendszer) egymás között beszélik meg a mérkőzés tanulságait, ugyanúgy a győztes
csapat vidám játékosai (magas hőmérsékletű rendszer) is egymás között elevenítik fel, csak jóval élénkebben,
a legszebb pillanatokat. A két különböző nemzetiségű csapat játékosai egymással eleinte nem beszélnek.
Később, az egyre nagyobb mértékben adagolt szennyezés (italok) hatására fokozottan csökken a
hangulatkülönbség (hőmérsékletkülönbség), s lassanként beáll a hangulati-hőmérsékleti egyensúly. Ekkor már
bárki bárkivel hajlandó megvitatni a mérkőzés minden mozzanatát ....
Kürti beszélt a közvéleményt mindig foglalkoztató hibernálás fizikai hátteréről, valamint a villamos energia
szupravezető kábeleken történő továbbításának gazdasági vonatkozásairól. Jó volt hallani, amikor
Bródy-Polányi-féle kriptonelőállítási módszert emlegette annak a ténynek az illusztrálására, hogy egy-egy
jó ötlet ügyes kiaknázásával Magyarország is elő tudott már állítani olyan termékeket, melyek árát ő
határozhatta meg a világpiacon. Kürtinek ez a példája az eltelt évek alatt semmit sem vesztett aktualitásából.
Az előadás számomra legemlékezetesebb része azonban az volt, ahogyan Kürti egyéni látásmódjának
megfelelően átfogalmazta a termodinamika második főtételét. Ezt mondta: "Egy rendszerben a környezeténél
magasabb hőmérséklet spontán ki tud alakulni, a környezetnél alacsonyabb hőmérsékletet azonban
mesterségesen kell előállítani." Ez a meghökkentő állítás első állításra úgy tűnt, mintha még ellentétes is
lenne a második főtételnek kiegyenlítődésre vonatkozó szokásos megfogalmazásával. A spontán növekvő
hőmérséklet gondolata meglehetősen új és szokatlan volt.
Ma is emlékszem, ahogy spontán elöntött a magasabb hőmérséklet: szinte belázasodtam, amint megpróbáltam
beilleszteni Kürti állítását a második főtétel általam ismert megfogalmazásai közé. Segítségül,
magyarázatképpen, Kürti a télen is spontán keletkező tüzeket említette, s még hozzátette: könnyű az
energiából meleget csinálni, de nagyon nehéz hideget csinálni belőle.
Axiomatikus termodinamikán iskolázott agyamnak ez már sok volt. Annyira elkedvetlenített a pongyola
megfogalmazás, hogy le is mondtam arról, hogy megpróbáljam megérteni. Mégsem hagyott nyugodni.
Sok-sok tépelődés után jöttem csak rá, hogy "miről is van szó". Az összes disszipatív folyamat
irreverzibilitása megfogalmazható Kürti módján úgy, mint a spontán hőmérsékletváltozás egyirányúsága.
Másrészt az összes exoterm kémiai reakció belefoglalható egy megfelelően általánosan definiált
entrópianövekedési tételbe.
Így világosodott meg bennem Kürti előadása nyomán nemcsak a termodinamika egy új, egyéni nézőpontja,
hanem az is, hogy milyen bonyolult folyamat maga a megértés.