Fizikai Szemle honlap

Tartalomjegyzék

Fizikai Szemle 2001/5-6. 145.o.

HEVESY GYÖRGY, A MAGYAR NOBEL-DÍJAS

Elhangzott Hevesy György budapesti újratemetésén

Vizi E. Szilveszter
alelnök
Magyar Tudományos Akadémia

fotó Fekete zászlót lenget a tavaszi szél a Magyar Tudományos Akadémia Roosevelt-téri székházán. Hevesy György, Nobel-díjas világhírű magyar tudósnak, a Magyar Tudományos Akadémia tagjának hamvait helyezzük végső nyugalomra, itt a Nemzeti Sírkert akadémiai parcellájában.

Hevesy György Budapesten született 1885-ben, gazdag, nemesi családban. A Budapesti Tudományegyetem, a Freiburgi Egyetem, a Koppenhágai Egyetem és a Stockholmi Egyetem professzora volt. Munkássága során elsőnek határozta meg a Föld korát, felfedezte a hafnium elemet, útjára indította a nukleáris medicinát. A kémiai Nobel-díjat magyar állampolgárként kapta a radioaktív nyomjelzés kidolgozásáért. Elnyerte az Egyesült Nemzetek Szervezetének “Atom a Békéért Díját". A Magyar Tudományos Akadémia tagjává választotta. 1966-ban Németországban hunyt el.

Nemcsak a magyar tudományosság hajt fejet e nagy tudós előtt, de hamvai előtt tiszteleg az a sok-sok millió magyar és külföldi beteg ember, aki életét, az életminőségének javulását Hevesy zseniális felfedezésének, a nukleáris izotópok diagnosztikai és terápiás alkalmazásának köszönheti. A kutatók milliói használják módszerét, hogy izotóp jelzéssel követhessék egyes molekulák sorsát, és mindezt sokszor anélkül teszik, hogy tudnák, kinek köszönhetik eredményeiket. Szerte a világban a kórházakban, laboratóriumokban, kutatóintézetekben mindenhol használják e felfedezését, gyógyítva az embereket, újabb és újabb felfedezéseket téve.

Meg merem kockáztatni, kevés tudós tett több jót az emberiségnek, kevés tudós érdemelte meg jobban a Nobel-díjat, mint Hevesy, és nincs felfedezés a világon, amelyet többen használnák az emberiség javára, mint ennek a magyar tudósnak a felfedezését, akinek sorsa tipikus 20. századi magyar sors. Itt tanul Magyarországon, a Piarista Gimnázium, majd a Pázmány Péter Tudományegyetem hallgatója, de 1920-ban kényszerből el kell hagynia az országot, azt az országot, amelyet mindennél jobban szeretett. A hamvai most tértek vissza abba a földbe, ahonnan származtak.

fotó
Az újratemetés alkalmából Georg de Hevesy a Magyar Tudományos Akadémiának adta Hevesy György Nobel-érmét.
Az érmet Vizi E. Szilveszter vette át.

Barátai és támogatói között találjuk: Eötvös Lorándot, Kármán Tódort, Polányi Mihályt.

A búcsú perceiben mi is, akik itt állunk, merítsünk bíztatást és támogatást Illyés Gyula üzenetéből:

“Nem a föld s az idő
neki a temető:
Szívünk, agyunk.
Itt, s odaát. "

Takarja őt védőn az a föld, magyar föld, amelyből vétetett, melyhez ragaszkodott, s mely iránt elkötelezte magát. Legyen vigasz számunkra, hogy Hevesy György tanításában, felfedezéseiben tovább él: hisz a tankönyvekben, róla elnevezett díjakban, társaságokban ott van neve és a gyerekek, a betegek ezrei, milliói, akiknek életét az ő kutatásának eredményeképpen mentenek meg, halhatatlanná teszik őt.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége, tagsága és az egész magyar tudóstársadalom fejet hajt a nagy tudós előtt, köszönetét fejezi ki a családnak és megnyugvással veszi tudomásul, hogy Hevesy György hamvai itthon lesznek eltemetve.

__________________

Az újratemetés alkalmából Georg de Hevesy a Magyar Tudományos Akadémiának adta Hevesy György Nobel-érmét. Az érmet Vizi E. Szilveter vette át