BARANYA MEGYE

Pécs

Székesfehérvár utca 4.

A Pollack Mihály Építőipari Szakközépiskolában Engert Ádám, Somogyi Géza, Széky Pál és Tepes Ferenc tanároknak pirogránit domborműves emléktáblát állítottak. (Palkovics Lajos, 1956.) Széky Pál fizikatanár volt.

Vörösmarty u. 4.

Hevesy György Műszaki Szakközépiskola. A Vegyipari Gépészeti Szakközépiskola 1993. március 19-én vette fel Hevesy György nevét.

48-as tér 2.

Zipernowsky Károly Ipari Szakközépiskola. Az épületbe lépve a főbejárattal szemben találjuk a névadó talapzaton álló mészkő szobrát, rajta a felirat:
ZIPERNOWSKY KÁROLY 1853-1942.
Az igazgatói irodában díszes keretben látható a névadó családfája.

Széchenyi tér 11.

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma. A főbejárat közelében 1996-ban helyezték el Jedlik Ányos bronz domborművét, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület, az Elektrotechnika Nagyjai Alapítvány, a Jedlik Társaság és a DÉDÁSZ Rt. ajándékát (Barakonyi Klára, Török János) a következő felirattal:
JEDLIK ÁNYOS 1800-1895 BENCÉS SZERZETES AZ ELEKTROTECHNIKA MAGYAR ÚTTÖRŐJE.
JELENTŐS ALKOTÁSAI: AZ ELSŐ VILLAMOS MOTOR, A DINAMÓELV, A VILLANYELEMEK, A "CSÖVES VILLÁMSZEDŐ", A FIZIKA OKTATÁS MEGTEREMTŐJE.

Boszorkány u. 2.

A Pollack Mihály Műszaki Főiskola A/1 épület aulájában 1995-ben avatták Déri Miksa bronz domborművét. A felirat:
DÉRI MIKSA 1854-1938. AZ ELEKTROTECHNIKA MAGYAR ÚTTÖRŐJE. JELENTÖS ALKOTÁSAI: A DINAMÓGÉP, AZ ÖNGERJESZTÉSŰ, VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ GENERÁTOR, A PÓLUSVÁLTÓS FELVONÓMOTOR, A ZÁRT VASMAGOS TRANSZFORMÁTOR, A VÁLTAKOZÓ ÁRAMÚ ELOSZTÓRENDSZER.

Ifjúság u. 6.

A Janus Pannonius Tudományegyetem Fizika Tanszékén érdemes megtekintenünk a fizikusok arcképcsarnokát. Részben itt szervezik a Párkányi László Fizikaversenyt.

Főpályaudvar.

Az épület homlokzatán 1900 óta látható Watt és Stephenson pirogránit fej-domborműve (Klein Ármin, Zsolnay Gyár).

Uránváros.

Zömmel itt találhatók a tudósokról, műszaki alkotókról és alkotásokról elnevezett, vagy a természettudományból merített utcanevek:

Jedlik Ányos utca 5. emléktáblával:

JEDLIK ÁNYOS 1800-1895 FIZIKUS, FELTALÁLÓ. PESTEN EGYETEMI TANÁR. 1827-BEN MÁR ELEKTROMÁGNESES FORGÓSZERKEZETET KÉSZÍTETT. ELSŐKÉNT ALKALMAZTA A DINAMÓ ELVET.

Bánki Donát út

emléktáblával jelölve

Bolyai Farkas utca, Bolygó utca, Edison utca, Irinyi János utca, Kandó Kálmán utca, Puskás Tivadar utca, Rakéta utca, Űrhajós utca, Zipernowsky Károly utca

Baranyában 1970 óta rendezik meg a Párkányi László Fizikaversenyt középiskolásoknak (FSz 1994. 432. o.).

Komló

Eötvös Loránd utca


BÁCS-KISKUN MEGYE

Kecskemét

Bethlenváros 15.

Kandó Kálmán Műszaki Szakmunkásképző és Szakközépiskola. Legjobb diákjaik Kandó Kálmán Emlékplakettet kapnak, Lakatos Pál képzőművész-tanár alkotását.

Irinyi út 49.

Bolyai János Gimnázium. Az iskola aulájában áll a névadó bronz szobra (Eskulics Tamás, 1988). A könyvtárban Bolyai-festményt találunk (Göblyös Tamás, 1988). Legjobb diákjaik és tanáraik Bolyai Díjat kapnak, amelyhez tervezik már a plakettet.

Nyíri u. 73.

Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Szakközépiskola és Szakképző. Az országban ők vették fel először Szent-Györgyi nevét (1988). Szent-Györgyi domborműveket 1995-ben avatták. Szent-Györgyi Albert Díjukhoz portrés plakett is jár.

Izsáki u. 10.

Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskola. Bronz Pattantyús-Ábrahám Géza mellszobor (László Péter, 1987).
Kecskeméten rendezik a Károly Iréneusz Fizikaversenyt. 1985 óta középiskolások részére rendezik a Szakács Jenő Megyei Fizikaversenyt (FSz 1994. 435. o.).


Baja

Szegedi út

Bajai Obszervatórium Alapítvány

Tóth Kálmán u. 19.

Bajai Bemutató Csillagvizsgáló


Izsák

Szabadság tér 1.

Az Önkormányzati Hivatal épületének falán található Szily Kálmán márvány emléktáblája amelyet a falu lakossága a BME és az MTA támogatásával állított:
EZEN A HELYEN ÁLLT A SZILY CSALÁD HÁZA, AMELYBEN SZÜLETETT SZILY KÁLMÁN 1838-1924 EGYETEMI TANÁR A MŰEGYETEM REKTORA 1889-1905 KÖZÖTT A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA FŐTITKÁRA, FIZIKUS, MATEMATIKUS, NYELVÉSZ
IZSÁK LAKOSSÁGA 1988.

Szabadság tér 14.

Az Önkormányzat épületével szemben lévő Falumúzeumban a helytörténeti gyűjteményben gazdag anyag van Szily Kálmánról, a falu szülöttjéről és Táncsics Mihályról, a falu tanítójáról.

Kossuth Lajos u. 54.

Szily Kálmán Könyvtár, az izsáki falusi könyvtár.

Szily Kálmán utca.

A Rákóczi úttal párhuzamos Bocskay útból nyílik.


Kalocsa

Szent István király út.

CHRONOS-8 kibernetikai-optikai jellegű szobráról Schöffer Miklós a Televízió egy 1984. évi adásában ezeket mondta: "Ott (Kalocsán) készítették azt a 26 méteres kibernetikus fénytornyot, ami éjjel 2 km-es fénysávokkal megmagasodik. Ott a helyszínen a közönség kibernetikus párbeszédet folytat a toronnyal: több mikrofon van a torony körül." (FSz 1985/8 címkép)

Hunyadi János út 23-25.

Szent István Gimnázium. A kapubejárat felett márványtábla hirdeti:
1769-1965 EZ AZ INTÉZMÉNY 200 ÉVE SZOLGÁLJA A MŰVELŐDÉS ÜGYÉT
VÁROSI TANÁCS

Az épület tetején csillagvizsgáló torony van. A csillagászati obszervatóriumot Haynald Lajos bíboros, kalocsai érsek (1816-1891) alapította. A Haynald Obszervatóriumot helyreállíttatták. Több korábbi műszer, eszköz és használható távcső van fent. A kupola ismét nyitható. A könyvtár is megvan, bár erősen hiányos. Az elveszett, illetve elhurcolt műszerek visszaszerzése folyamatban van.

Hunyadi út, Fényi Gyula park.

A Haynald Obszervatórium leghíresebb kutatójának, a meteorológiai és Nap megfigyeléseiről ismert Fényi Gyulának szobrot állítottak a gimnáziummal szemközti kis parkban (Szabó Gábor, 1970).

Béke út, Belvárosi temető.

A jezsuita sírkertben van Fényi Gyula sírja (meghalt 21. XII. 1927.) Ahogy belépünk a temetőbe és balra nézünk, azonnal láthatjuk az út végén a középpontban lévő carrarai márványból készült szép Pietát. Ezt veszik körül a páterek egyszerű öntöttvas keresztjei. Itt nyugszik Tóth Mike Mihály, (meghalt 3. X. 1932.) is. A róla elnevezett utca merőleges a Fényi utcára.

Tóth Mike u. 9.

A házon márványtábla hirdeti:
TÓTH MIKE 1838-1932. TERMÉSZETTUDÓS ÁSVÁNYGYŰJTŐ KALOCSAI TANÁR VOLT
VÁROSI TANÁCS VB 1965.

Szent István király út 25.

Viski Károly Múzeum. A földszinten állandó kiállításon mutatják be a kalocsai ásványgyűjteményt, az eredeti tárlókban és elrendezésben, ahogyan azt a tudós mineralógus, Tóth Mike az 1800-as évek végén létrehozta.

Fényi Gyula utca