HEVES MEGYE

Eger

Eszterházy tér 2.

AZ Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola egyik épülete a későbarokk copfstílus jegyeivel dÍszített Egri Líceum, amelyet gróf Eszterházy Károly (1725-1799) egyetemnek szánt. Az első emelet déli szárnyában van az eredetileg is könyvtárnak berendezett látványos barokk teremben az Egri Főegyházmegyei Könyvtár.
Az épület keleti oldalán emelkedik az 53 méter magas csillagásztorony, az Egri Specula. A VI. emeleten csillagászati kiállítás van a híres délvonallal, régi eszközökkel, az egykori csillagászok képeivel. Hell Miksa tervei alapján készült el 1766-ban a csillagvizsgáló, Tittel Pál és Montedegoi Albert Ferenc a későbbi működtető igazgatók. Itt őrzik azt a vésett követ, amely a magyar orvosok és természetvizsgálóknak az egri érseki Liceumban 1868. augusztus 24-28. között tartott összejövetelére emlékeztet. A IX. szinten a periszkópos camera obscura működik ma is.

Leányka u. 4.

A Tanárképző Főiskola Fizika Tanszéke több intézménnyel közösen szervezi 1966- tól az Ifjú Fizikus kört és 1971-től az Ifjú Fizikusok országos találkozóját, kiadja az Ifjú Fizikus periodikát.

A Markhót Ferenc út

és a Knezich utca sarkán, a minaret mellett levő épület falán elhelyezett emléktábla mutatja, hogy mennyire komolyan gondolta Eszterházy Károly az egri egyetem-alapítást:
1769. NOVEMBER 25-ÉN EBBEN A KÓRHÁZBAN NYÍLT MEG AZ ELSŐ MAGYAR ORVOSI AKADÉMIA, A SCHOLA MEDICINALIS. AZ OKTATÁS A MOSTOHA KÖRÜLMÉNYEK MIATT 6 ÉV MÚLVA MEGSZÜNT. MÉGIS ENNEK A BÁTOR KEZDEMÉNYEZÉSNEK EREjE INDÍTOTTA MEG HAZÁNKBAN AZ ORVOSKÉPZÉST. A KÓRHÁZ JUBILÁRIS ÜNNEPÉNEK EMLÉKÉRE 1958-BAN.

Az épület másik oldalán áll Markhót Ferenc mészkőszobra. Markhót (Vittenc, 1718? - Eger, 1796?) Heves és Külső-Szolnok vármegye fizikusa, az orvosi akadémia tanára, Eger város főorvosa volt.

Bajcsy Zsilinszky utca 1.

Albert Ferenc (Klagenfurt, 1811. január 1. - Eger, 1883. augusztus 9.) emléktáblája:
EBBEN A HÁZBAN LAKOTT MONTEDEGOI ALBERT FERENC 1811-1883 A BUDAI URANIAE ÉS AZ EGRI SPECULA CSILLAGÁSZA.

Rákóczi út 48.

Neumann János Közgazdasági Szakközépiskola és Gimnázium. Az iskolába belépve a jobb oldali falon márvány emléktáblát láthatunk:
A CSILLAG MÉG LEFUTVA IS VILÁGÍT (MÓRA FERENC) NEUMANN JÁNOS 1903-1957

A földszinti aulában Neumann-emlékfal áll.

Rákóczi u. 2.

A Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium 1996. december 4-én Wigner Jenő nevét vette fel, Wigner Mártának, a nagy fizikus lányának jelenlétében. Ekkor avatták az iskola udvarán, a bejárat bal oldalán Wigner Jenő bronz szobrát (Farkas Pál, 1995). A földszinti folyosón Wigner-emlékfalat és fehér márványtáblát helyeztek el:
WIGNER JENŐ 1902-1995 NOBEL DÍJAS FIZIKUS

Hell Miksa utca,

az egri Specula létrejöttét segítő csillagászról (Selmecbánya, 1720. május 15. - Bécs, 1792. április 14.) van elnevezve.

Tittel Pál utca,

az egykori Specula-igazgató (Pásztó, 1784. június 28. - Buda, 1831. augusztus 26.) tiszteletére.

Albert Ferenc utca, Eötvös Loránd utca


Gyöngyös

Kossuth L. u. 33.

Berze Nagy János Gimnázium. Itt rendezik a Mikola Sándor-verseny országos döntőjét az I. osztályosoknak. A Bugát Pál Országos Természetismereti Versenyt is itt szervezik középiskolák 3 fős csapatai részére.


Hatvan

Kandó Kálmán utca


Mátraderecske

Hősök tere.

A temetőben a hősi emlékmű mögött Teller Ede fenyőfát ültetett. Az eseményt emléktábla örökíti meg:
EZT A FÁT TELLER EDE ÜLTETTE 1994. JÚLIUS 6-ÁN.
"MAKACS REMÉNNYEL
MÉGIS, MÉGIS HINNI,
HOGY AMIT CSINÁLOK,
AZ NEM LEHET SEMMI"


Mátraszentimre

Eötvös Loránd u. 1.

Általános Iskola.


JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

Szolnok

Szolnok ad otthont a megyei Eötvös Loránd Általános Iskolai Feladatmegoldó Verseny döntőjének.

Kandó Kálmán tér


Jászapáti

Utasi út 13/A.

Meridián Észlelő és Bemutatóhely, a Nógrád Megyei Csillagászati Alapítvány országos észlelő hálózatának egyik állomása.


Karcag

Eötvös Loránd utca

Mezőtúr

Dózsa György út 17.

Musolin Alapítvány a Teleki Blanka Gimnázium tanulóinak segítésére matematikából és fizikából.

Eötvös Loránd utca


KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE

Tatabánya

Réti u. 1-5.

Bánki Donát Ipari Szakközépiskola.

Hadsereg u. 40.

Bolyai János Általános Iskola előcsarnokában fából faragott Bolyai-domborművel (Barcsik Tibor, 1991). Évenként van városi Bolyai-verseny, Bolyai Kupa, kiadják a Bolyai-díjakat.

Fő tér 24/b.

Bolyai Könyvesbolt.

Fő tér 3.

A Megyei Pedagógiai Intézet irányításával 1976 óta működik az Ifjú Fizikus mozgalom az általános iskolai tanulók körében: feladatmegoldó folyóiratot adnak ki, van megyei verseny és Ifjú Fizikus tábor.


Bakonybánk

Táncsics utca.

Bánki Donát szülőháza helyén 1984-ben Bánki Donát Emlékparkot létesítettek, amelyben egy régebben Veszprémben működött Bánki-turbinát és emléktáblát is elhelyeztek:
BAKONYBÁNKON SZÜLETETT BÁNKI UONÁT (1859-1922) GÉPÉSZMÉRNÖK EMLÉKÉT ŐRIZZE AZ ITT LÁTHATÓ VIZITURBINA TALÁLMÁNY

Kossuth Lajos u. 27.

A Bánki Donát Általános Iskola 1992 óta viseli a falu nagy szülöttjének a nevét.

Kossuth Lajos u. 21.

Az egykori kastélyban Bánki Emlékszobát rendeztek be.


Esztergom

Vár, III. Béla-terem.

Regiomontanus Esztergomban is végzett megfigyeléseket Vitéz János támogatásával. Ennek emlékét őrzi a III. Béla egykori dolgozószobájának falán még ma is látható néhány csillagkép.

Várfal, a vár bejáratánál.

Regiomontanus-emléktábla:
JOHANNES MÜLLER REGIOMONTANUS (1436-1476) NÉMET CSILLAGÁSZ ÉS MATEMATIKUS MAGYARORSZÁGI TARTÓZKODÁSA 1467-1471 ÉS ESZTERGOMBAN VÉGZETT MUNKÁSSÁGA EMLÉKÉRE SZÜLETÉSE 550. ÉVFORDULÓJÁN
ESZTERGOM VÁROS TANÁCSA KOMÁROM MEGYE AMATŐR CSILLAGÁSZAI 1986

1986-ban domborműves kerek kerámia plakettet is készítettek:
REGIOMONTANUS EMLÉKÜLÉS 1436 1986 ESZTERGOM

Regiomontanus utca


Kisbér

Wenckheim B. u. 28-30.

Bánki Donát Szakmunkásképző Intézet. Itt működik a Bánki Alapítvány.


Komárom

Frigyes tér 2-3.

Kempelen Farkas Ügyviteli Alapítványi Középiskola.

Jedlik Ányos utca, Eötvös Loránd utca


Oroszlány

Asztalos János utca 2.

Eötvös Loránd Műszaki Középiskola. Eötvös Loránd kőből készült domborműves emléktábláját hányatott sorsa után a bejárati kapu bal oldalán helyezték el (Závory, Földesy, 1955):
EÖTVÖS LORÁND 1848-1919 VILÁGHÍRŰ GEOFIZIKUS AZ EÖTVÖS-INGA FELTALÁLÓJA

Iskolamúzeumukban állandó Eötvös -kiállítás kapott helyet. Ennek féltve őrzött darabja az Eötvös-festmény (Závory Zoltán, 1992), és Einsten Eötvöshöz írt levelének másolata. Iskolajelvényükön domborított Eötvös-fej van.

Bánki Donát utca

emléktáblával jelölve.


Tata

Tanoda tér 5.

Az Eötvös József Gimnáziumnak a tó fölé magasodó épületében az első emeleten márványtábla hírdeti:
ÖVEGES JÓZSEF 1895-1979 KOSSUTH-DÍJAS FIZIKUS EBBEN AZ ISKOLÁBAN TANÍTOTT 1922-TŐL 1924-IG ÉS 1930-1940-IG
1980.

Úttörő munkát vállalt magára az Eötvös Gimnázium és az Eötvös Társulat Általános Iskolai Tanári Szakcsoportja azzal, hogy az 1980-ban indult Öveges Verseny folytatásaként 1991-től megrendezik az általános iskola VII. és VIII. osztályos tanulóinak az Országos Öveges József Fizikaversenyt.

Hősök tere 9.

Bláthy Ottó Ipari Szakmunkásképző Iskola. A földszinten Bláthy-emlékkiállítás és a Bláthy-fal fogad. A Bláthy-fal márványlapjában domborművet helyeztek el (Brém Ferenc, 1987):
BLÁTHY OTTÓ 1860-1939 GÉPÉSZMÉRNÖK FELTALÁLÓ, A MAGYAR ERŐSÁRAMÚ IPAR ÚTTÖRŐJE.
Tanárok és diákok elevenen őrzik, ápolják a város szülötte, Bláthy Ottó Titusz emlékét: minden évben elmennek Budapestre a Kerepesi temetőbe, és gondozzák, megkoszorúzzák Bláthy síremlékét.

Tópart u. 5.

A tatai tó partján levő műemlék ház falán márványtábla hirdeti:
EBBEN A HÁZBAN SZÜLETETT 1860 AUGUSZTUS 11-ÉN BLÁTHY OTTÓ TITUSZ 1860-1939 GÉPÉSZMÉRNÖK, A TRANSZFORMÁTOR EGYIK FELTALÁLÓJA, A MAGYAR ERŐSÁRAMÚ IPAR ÚTTÖRŐJE.?BR: MAGYAR ELEKTROTECHNIKAl EGYESÜLET TATA BARÁTAINAK KÖRE 1980.

Tóparti sétány,

az Öregvár után Mikoviny Sámuel (1700-1750) mérnök, geodéta, geográfus-csillagász emléktáblája.

Eötvös József u.

A Posztoczky-gyűjtemény a Bemutató Csillagvizsgálóban az erdőtagyosi magán csillagvizsgáló műszereit tartalmazza. Posztoczky Károly (Rácalmás, 1882. március 28. - Környe, 1963. február 27.) csillagdájában rendszeres megfigyeléseket és meteorológiai észleléseket is végzett. Az erdőtagyosi csillagdának ma már a romjai sincsenek meg.

Öveges József utca


NÓGRÁD MEGYE

Salgótarján

Kissomlyó u. 1.

Bolyai János Gimnázium.

Móricz Zs. u. 9.

Nógrád Megyei Csillagászati Alapítvány. Havi folyóiratuk "A Csillagvizsgáló", székhelyük a TIT Uránia Észlelő és Bemutató Csillagvizsgáló Salgótarján, Gedőcz-tető. Csillagvizsgálójuk van még Pásztón, Kisterenyén, Balassagyarmaton, Jászapátiban, és Zách Xavér Ferenc Csillagászati Körük Budapesten.

Eötvös Loránd utca, Kandó Kálmán utca


Balassagyarmat

Balassa út 6.

Kurlander Ignác (Csillagászati) Észlelő és Bemutatóhely.

Rákóczi u. 50.

Szent-Györgyi Albert Gimnázium és Szakközépiskola.

Kandó Kálmán utca


Bátonyterenye-Kisterenye

Váci Mihály út 5.

Váci Mihály Gimnázium: Podmanicky Géza Észlelő és Bemutatóhely.


Buják

Glatz Oszkár u. 1.

Szent-Györgyi Albert Általános Iskola Szent-Györgyi mellszobrukat (Alix Robinson, USA, 1989.) a Nobel-díjas professzor feleségétől kapták. A gazdagon berendezett Szent-Györgyi emlékszobában festményük is van Szent-Györgyi Albertről (Witkovszky Erika).


Pásztó

Itt született az egri és budai csillagász, Tittel Pál. Szülőházának képe megtalálható: Vargha-Kanyó:... csillagkoronák éjféli barátja, Akadémiai K.,1988.

Rákóczi út 5.

Tittel Pál Kollégium, Tittel Pál Észlelő és Bemutatóhely.


Terény

A falu határában 1993. szeptember 13-án Szent-Györgyi Albert emlékművet avattak (Csemniczki Zoltán). Földgömböt jelképező termésköveken márványtábla áll az alábbi felirattal:
SZENT-GYÖRGYI ALBERT 1893-1986 EMLÉKÉRE ÁLLÍTTATTA TERÉNY KÖZSÉG LAKOSSÁGA 1993. IX. 16.


Terény-Kiskérpuszta

A Szent-Györgyi-birtokon a kastélyt lebontották. A megmaradt három épület egyikén, a magtáron emléktábla hirdeti, hogy itt gyerekeskedett Szent-Györgyi Albert:
"3-6 ÉVES KORBAN TANULJUK MEG, HOGY MI A FONTOS, MI NEM FONTOS, MI AZ ÉLET" SZENT-GYÖRGYI ALBERT 1893-1986 GYERMEKKORÁT EZEN A HELYEN TÖLTÖTTE A SZÜLŐI HÁZBAN.
A CENTENÁRIUM ALKALMÁBÓL MEGVÁSÁROLTA ÉS EMLÉKHELY CÉLJÁRA ADOMÁNYOZTA KRUJ ANDOR 1993. 09.16.


PEST MEGYE

Diósd

Kőbányai út,

Rádió és Televízió Múzeum. A falut átszelő 70-es főútról Törökbálint felé kell kanyarodnunk. Hamarosan meglátjuk a dombtetőn emelkedő antennákat. Az épület előtti parkban kopjafákon láthatjuk a rádiózás, televíziózás 13 jelentős alkotójának faragott portréját, és olvashatunk alkotásaikról. Köztük van Mihály Dénes, Puskás Tivadar, Békésy György, Tomcsányi István, Bay Zoltán, Tihanyi Kálmán (Salló István és fiai: Csaba és Győző faszobrászok). A múzeumban gazdag eszköz-, kép- és szoboranyagot találunk (Mihály Dénes, Marconi). A két Békésy-szobában őrzik a Hawaii Egyetemtől kapott Békésy Archívumnot és hagyatékot. Itt van a Nobel-díjas tudós testvére, dr. Békésy Miklós által készített bronz Békésy-szobor.


Dobogókő

Báró Eötvös Loránd-Menedékbáz.

Két épületen is olvasható ez a felírás. A parkoló felől nézve a bal oldali faház oldalán emléktábla áll:
EÖTVÖS LORÁND MENEDÉKHÁZ VÉDETT SPORTTÖRTÉNETI EMLÉK A FŐVÁROS KÖRNYÉKÉNEK ELSŐ TURISTAHÁZA. ÉPÍTTETTE: A MAGYAR TURISlTA EGYESÜLET DR. TÉRY ÖDÖN ÉS DR. THIRRING GUSZTÁV KEZDEMÉNYEZÉSÉRE PROKOP GÉZA ÁLTAL ADOMÁNYOZOTT TELKEN. PFINN JÓZSEF TERVEI SZERINT 1897-98-BAN.
ÚJJÁÉPÜLT EREDETI FORMÁJÁBAN TURISTA MÚZEUM CÉLJÁRA TÁRSADALMI ÖSSZEFOGÁSSAL 1983-84-BEN
ÁLLÍTOTTA: BEAC, GANZ-MÁVAG VSE

Az 1906-ban emelt jobb oldali kőépületben turistaház működik.


Dunakeszi

Kandó Kálmán sétány


Érd

Erzsébet út 24-32.

Bolyai János Általános Iskola. Névadó ünnepségük 1988-ban volt. 1995-ben avatták fel az aulában Bolyai János réz domborművét (Eöry Emil). Az évenkénti Bolyai-héten adják ki a Bolyai-díjat, és a Bolyai János Iskoláért díjat, mellyel Bolyai portrés réz emlékplakett jár (Eöry Emil). - Itt működik a Bolyai János Érd Alapítvány.


Fót

Eötvös Loránd utca, Kandó Kálmán utca


Göd

Közös u. 15.

Természettudományi Alapítvány kutató és tanító munkát végző Szellemi műhely kialakításáért. Itt van Wigner Jenő alsógödi nyaralója, ahol többek közt a "Csoportelméleti módszerek a kvantummechanikában" című, sok nyelven megjelent könyvét írta.


Gödöllő

Puskás Tivadar utca


Nagykovácsi

Eötvös Loránd utca, Puskás Tivadar utca


Ócsa

Falu Tamás u. 35.

Bolyai János Gimnázium és Kereskedelmi Szakközépiskola. Sokoldalúan ápolják névadójuk emlékét. Van kisméretű, két kopjafával díszített, fából készült, egész alakos Bolyai-szobruk (Varga Zoltári). Van fából készült domborművük és olajfestményük BolyaiJánosról (Katona Zsombori Mária). A márvány Bolyai János-dombormű alkotója Dönti Károly. Bolyai Farkasról Varga Zoltán készített fa reliefet. Az iskola tornyára Seregi Györgynek a Bolyai-geometriát jelképező térplasztikáját tették. Évenként megrendezik a Bolyai Napokat és általános iskolai tanulóknak matematikából, fizikából, számítástechnikából kiírt tehetségkutató versenyt. - Itt működik a Bolyai Alapítvány a versenygyőztes tanulók jutalmazására.


Sülysáp

Ez a falu műemlék templomáról és a Budapest Galéria szoborraktáráról ismert. Angyalok, háborús hősök és Ferenc József társaságában itt volt 1966-tól 1986-ig Jedlik Ányos mészkőszobra is. A 60 cm magas kő mellszobor - amint azt már Budapestnél említettük - 150 cm magas kőalapon a budapesti Városligetben volt 1952-től 1960-ig.

Dózsa György út 110.

A község tápiósápi részében van a II. számú Általános Iskola régi épülete. Az új épület a 109. számot viseli, és milyen jó lenne, ha Hevesy nevét is viselné, hisz a régi épület a Hevesy -család egykori kastélya. Hevesy György sok időt töltött itt. A berlini Max-Planck -Gesellschaft Archívumában őrzött Hevesy -levelek közül több íródott Tápiósápról, mint Turáról. Őriznek ott egy képeslapot "Tápiósáp, Hevesy - kastély és templom" felirattal, ezt Hevesy 1925-ben Panethnek küldte Berlinbe.


Szászhalombatta

Liszt F. sétány 2.

Eötvös Loránd Általános Iskola.

Bláthy Ottó út, Bolyai János út, Eötvös Loránd út, Irinyi János út, Jedlik Ányos út


Szigetszentmiklós

Szigethalom, Gyártelep,

208. sz. Csonka János Műszaki Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet.


Tököl

Eötvös Loránd utca


Tura

A Loire-völgyi kastélyokkal vetélkedő, de ma már omladozó turai kastély, Ybl Miklós pompás alkotása, Hevesy György nyári tartózkodásainak színhelye. 1945 után jó ideig iskolaként működött. Ma egyetlen őr lakik a kastélyban. A helybeliek emlékében úgy él Hevesy, mint egy "angol lord, aki elvette Schossberger Viktor báró leányát és nyaranként itt időzött" [sic]. A radioaktív nyomjelzés Nobel-díjas felfedezője megérdemelne egy emléktáblát.
Jó volna, ha teljesülne a turai általános iskola tanárainak kívánsága: az iskola felvehetné Hevesy György nevét.


Vác

Kandó Kálmán utca


SOMOGY MEGYE

Kaposvár

Pázmány Péter u. 17.

Eötvös Loránd Műszaki Középiskola és Gimnázium. Az aulában Eötvös Loránd emlékvitrint láthatunk.

Németh István fasor 2.

A ház falán dombormű őrzi Hell Miksa (1720-1792) emlékét.

Bláthy utca, Jedlik Ányos utca, Kandó Kálmán út, köz


Barcs

Kandó Kálmán út


Dombóvár

Kandó Kálmán út


Fonyód

Edison utca


Marcali

Puskás Tivadar út


Siófok

Bláthy Ottó utca, BolyaiJános utca, Jedlik Ányos utca, Kandó Kálmán utca, Puskás Tivadar utca


SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYE

Nyíregyháza

Korányi Frigyes út 15.

Bánki Donát Ipari Szakközépiskola.

Szent István u.17.

Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium. Az intézmény falán emléktáblát fognak elhelyezni a debreceni ATOMKI alapító igazgatójának, a nyíregyházi születésű Szalay Sándornak és édesapjának, id. Szalay Sándornak tiszteletére. Id. Szalay Sándor az iskola egykori produktív, újító fizikatanára, a villanytelep egykori berendezője, a rádiózás helyi kezdeményezője volt. Eredetileg tervezték az unoka, Szalay A. Sándor nevének felvésését is. Elvetették azonban az ötletet, hogy már életében emléket állítsanak a talán legjelentősebb tevékenységű Szalaynak, aki a John Hopkins Egyetem (Baltimore, USA) és az ELTE professzora, a világegyetem nagyléptékű szerkezetének elismert, világhírű kutatója.
A város ad otthont a megyei Szalay Sándor Középiskolás Fizikaversenynek és az általános iskolásoknak kiírt Kabay János Fizika Emlékversenynek (FSz 1994. 436. o.).
Megörökítésre vár annak a Farbaky Istvánnak az emléke, akinek igen értékes az 1855-ben Schenek Istvánnal közösen készített akkumulátora. 1837. augusztus 15-én született Nyíregyházán!

Árok u. 48.

Bolyai János Kollégium.

Bánki Donát utca, Bláthy Ottó utca, Bolyai János utca, Bolyai tér, Kandó Kálmán utca

TOLNA MEGYE

Szekszárd

Kecskés F. u. 8-10.

Szent-Györgyi Albert Szakközépiskola és Kollégium.

Kandó Kálmán utca


Paks

A Paksi Atomerőmű

1982 óta termel villamos energiát, jelenleg az ország villamosenergia szükségletének 42%-át szolgáltatja a legalacsonyabb áron. A PA Rt. nagy gondot fordít arra, hogy képzőművészeti alkotásokkal is körülvegyék az erőművet, emléket állítsanak a kimagasló egyéniségeknek, és ezzel is maguk mellé állítsák a közvéleményt. A buszállomás és a Tájékoztató és Látogató Központ épület között 1995. szeptember 28-án pompás szoborparkot avattak. (Alkotó Farkas Pál szobrászművész, parkterv Zeller Márta, parkkivitelezés PA Rt.) A Paksi disputa névre keresztelt szoborcsoportban egyedi megformázású mészkő posztamensek tartják öt magyar lángelme bronzszobrát. Balról jobbra: Teller, Szilárd, Wigner, Hevesy, Neumann. (FSz 1996/1 címlap) "A szoborcsoport öt mellszobra köralakú medence körül helyezkedik el. A medencében sziklát repeszt szét a belőle kibújó urán atommag, a sziklából több irányba spriccel a víz. A medence káváján rozsdamentes kőlapokon angolul és magyarul egy-egy mondatban fogalmazódik meg a géniuszok munkássága." (Keviczky László avató beszédéből).

TELLER EDE (1908-) A TERMONUKLEÁRIS REAKCIÓK ELMÉLETÉNEK KIDOLGOZÓJA ÉS ANNAK KÍSÉRLETI MEGVALÓSÍTÓjA. FERMI-DÍJ (USA). AZ MTA TISZTELETI TAGJA.

SZILÁRD LEÓ (1898-1964) A NEUTRON LÁNCKEAKCIÓ ELMÉLETÉNEK KIDOLGOZÓJA. FERMIVEL AZ ELSŐ ATOMREAKTOR MEGALKOTÓJA.

WIGNER JENŐ (1902-1995) A KVANTUMMECHANIKA ALKALMAZÓJA AZ ATOMMAGKUTATÁSBAN. A VÍZHŰTÉSŰ ATOMREAKTOR MEGALKOTÓJA. NOBEL-DíJ (1963.) "ATOM A BÉKÉÉRT"-DÍJ (USA). AZ MTA TISZTELETI TAGJA.

HEVESY GYÖRGY (1895-1966) A RADIOAKTÍV NYOMJELZÉS FELFEDEZŐJE, AZ IZOTÓPFOGALOM KITELJESÍTŐJE. NOBEL-DíJ (1944). AZ MTA TAGJA.

NEUMANN JÁNOS (1903-1957) A XX. SZ. LEGNAGYOBB HATÁSÚ MATEMATIKUSA, AKI FELISMERTE A SZÁMÍTÓGÉPEK SZEREPÉT. SZABADSÁG-ÉREM (USA)

A medence kávájának az erőmű felöli oldalán öntött fém számokkal áll a nevezetes dátum, az első atomreaktor indulása: 1942. XII. 2.
A Látogató Központba lépve, jobb oldalt hosszan elnyúló, mozgalmas bronzrelief látható, Albert Einstein portréjával, talán a Napot, a Földet, és az atommagot együtt jelképező gyűrt felületű gömbbel és egy gondolattal:

"MI, TUDÓSOK SZABADÍTOTTUK FEL EZT A SZÖRNYŰ ERŐT. RAJTUNK ÁLL, PARANCSOLÓAN MINKET TERHEL A FELELŐSSÉG AZ ATOMENERGIA IRÁNYÍTÁSÁÉRT, HOGY NE MEGSEMMISÜLÉST IDÉZZEN ELŐ, HANEM AZ EMBERISÉG JÓLÉTÉT SZOLGÁLJA."

Ez a relief és az épület több képzőművészeti alkotása is R. Kiss Lenke munkája. A Látogató Központ kiállító termei az atomenergiáról és a paksi erőműről gazdag történeti és tárgyi ismeretanyagot nyújtanak. Több fénykép és tabló idézi az atomenergia magyar úttörőinek munkásságát. Két dolgot emelünk ki: Paksi Atomerőmű alapköve. 1975.; és egy érem. Előlapján Szilárd portréja körül: "50 ÉVE INDULT AZ ELSŐ ATOMREAKTOR. NUCLEAR ENERGY DAY. SZILÁRD LEÓ." A hátlapon a PA Rt. épülete, jelképe és a szöveg: "10 ÉVES AZ ELSŐ BLOKK 1992 PAKSI ATOMERŐMŰ" (Fritz Mihály, 1992).

Dózsa György út 95.

Az Energetikai Szakképzési Intézet főiskolai szárnyának előcsarnokában absztrak műalkotás fejezi ki az atom, az atomenergia eszméjét. Bencsik István alkotása alatt állva, annak vízszintes lapján a természetfilozófia és a magfizika neves külföldi és hazai kutatóinak nevét olvashatjuk Xenophanésztől Descartes-ig, Rutherfordtól Hevesyig. A sort Szalay S., Csikai Gy., Marx Gy. zárja.
AZ iskolával közösen szervezi az Eötvös Társulat megyei csoportja a Szilárd Leó Fizikaversenyt.

Jedlik Ányos utca, Puskás Tivadar utca