Fizikai Szemle 2005/10. 340.o.
A NUKLEÁRIS TECHNIKA FEJLŐDÉSE A THAIFÖLDI
THAMMASAT EGYETEMEN
Tawee Chim-oye
Fizika Tanszék, Thammasat Egyetem, Thaiföld
Mikrokontrollerek mérőrendszerekben történő alkalmazásával
csökkenthető az elektromos áramkörök bonyolultsága,
növelhető az adatok pontossága és a rendszer
könnyen változtatható, fejleszthető. Egy neutronszámláló
fontos eszköz a tanuláshoz és a kutatáshoz, amelyet általában
méregdrágán kell importálnunk külföldről. Mérőrendszerek
fejlesztése elengedhetetlenül szükséges a thai
tudomány fejlődése érdekében, ezért fejlesztettük ki a
BF3-detektorral és mikrokontrollerrel működő neutronszámláló
prototípusát. Írásunkban bemutatjuk, hogy a
kifejlesztett eszközt mi módon alkalmaztuk nedvességtartalom
mérésére és üzemanyag-összetétel vizsgálatára.
Elmélet
A sugárzás detektálására és mérésére kifejlesztett eszköznek
két része van. Az érzékelő egység a sugárzás energiáját
elektromos jellé alakítja. Az elektromos jel vagy egyenesen
a kijelzőhöz kerül, vagy előbb erősítésre van szükség.
Az észlelő egységeket az ionok begyűjtése szempontjából
két csoportra bonthatjuk. Egyrészt azok az
észlelők, amelyek működése az összegyűjtött ionok
mennyiségén múlik, másrészt, amelyek működése független
az ionok mennyiségétől. Az első csoportba tartoznak
például az ionizációs kamrák, a proporcionális
számlálók vagy a Geiger-számláló, míg a fotografikus
eljárások, a ködkamra vagy a szcintillációs számlálók a
második csoportba.
Jelen munkában a nagyobb minták hidrogéntartalmának
meghatározásához 3 mCi aktivitású Am-Be-neutronforrást
használtunk egy BF3-detektorcsővel. A neutronreflexiót
alkalmazó módszer vázlatát az 1. ábrán mutatjuk be.
A kifejlesztett elektronikai rendszer egy nagyfeszültségű
részből, egy erősítőből és a BF3-detektorhoz kapcsolt
számlálóegységből áll (2. ábra).
A megépített nagyfeszültségű tápegység 0 és 2000 V
között változtatható egyenfeszültséget szolgáltat, amelyet
egy durva és egy finom beállítással lehet szabályozni. A
maximum 5 V amplitúdójú jelet szolgáltató erősítővel
hajtjuk meg a számlálóegységet. A számlálóegység lelke,
az MCS-51 (8031) mikrokontroller, automatikusan működik.
A számlálási időintervallum 1 másodperctől 99 óra
59 perc 59 másodpercig állítható be, s a számlálási periódus
99-szer ismételhető. A rendszert frekvenciagenerátor
segítségével teszteltük, azt találtuk, hogy 0-200 kHz tartományban
0,02% hibával képes mérni. Az eredményeket
azonnal ki lehet nyomtatni.
Kalibrációs eljárás
A kifejlesztett rendszert először egy Thaiföldön elterjedt
liszt nedvességtartalmának meghatározására használtuk.
A lisztet megfelelő kályhában kiszárítottuk, majd ismert
mennyiségű vizet adtunk hozzá. A víztartalom és a többlet-
beütésszám között tapasztalt összefüggés adja meg a
kalibrációs görbét a következő egyenlettel, ugyanezt bemutatjuk
a 3. ábrán is:
Kifejlesztett rendszerünkkel ezt követően valódi lisztek
nedvességtartalmát mértük. Öt lisztfajtát választottunk
a tanulmányhoz: cassava-, kukorica-, rizs-, botrizs- és
kenyérlisztet. Minden fajtából két különböző termelőtől
vettük a mintát, eredményeink az 1. táblázatban láthatóak.
Azt találtuk, hogy a neutron-visszaszórásos eljárással
mért víztartalom jól egyezik a hagyományos, tömegméréssel
kapott víztartalommal.
A kifejlesztett rendszer alkalmazásai
Víztartalom a duriánban szüretelés után
A durián a dél-ázsiai országok, mint Indonézia, Malajzia
és Thaiföld egyik legfőbb exportálandó gyümölcse. Thaiföld
például 800 millió bath1 éves bevételre tesz szert a
friss durián eladásából. Közel 100 fajtája ismert ezen a
vidéken, bár közülük csak néhányat termesztenek. Thaiföldön
a népszerű fajták a Kop, a Chanee, a Kan Yao és a
Mon Thong. Ezek a gyümölcsök2 gömbölydedek vagy
ovális alakúak, csonthéjuk zöldes, barnás-zöldes, húsuk
aranysárga, puha és édes (4. ábra). A durián minősége
nagymértékben függ nedvességtartalmától, amely akkor
jó, ha a gyümölcs ehető húsában 64% körüli [4]. Azt szokták
mondani, hogy a gyümölcs nedvességtartalma a durián
növekedése során is, majd a szüret után végig csökken,
olyan módon, ahogyan azt az 5. ábra mutatja. Noha
a duriánt évtizedek óta exportáljuk, standard minőségvizsgálatot
eddig nem dolgoztunk ki. A régi, hagyományos
eljárás az volt, hogy a szürettel a virágzás után 95-
120 napot kell várni - a fajtától, a földrajzi helytől függően.
A szüret után a hőmérséklettől és a levegő páratartalmától
függően 7-14 nap elteltével lehet a duriánt a piacra
vinni. Volt olyan eljárás is, hogy a héját ütögetve a hangjára
kell figyelni, érett-e már, vagy illatáról lehet ugyanezt
eldönteni. Az általunk kifejlesztett módszerrel a durián
nedvességtartalmát határoztuk meg.
Három különböző méretű duriánfajtát vizsgáltunk. A
6. ábrán bemutatjuk, hogyan csökken súlyuk a szüret
után. Azt állíthatjuk, hogy a szüretet követő 5.-7. napokon
a durián súlya lineárisan csökken. A súlycsökkenés a
környezet hőmérsékletétől és páratartalmától függően
körülbelül 10-15%.
A relatív beütésszám a szüretet követő időben lineárisan
csökkent (7. ábra). Mind a relatív beütésszám, mind
a súlycsökkenés időbeli változása hasonlóan alakult
(igaz, a súlycsökkenés meredekebben). Ezt az jelzi, hogy
a termikus neutronok száma csökken a nedvességtartalom
csökkenésével.
A hidrogéntartalom és a (C+O)/H-arány
meghatározása üzemanyagmintákban
Különböző, nagy térfogatú anyagminták hidrogéntartalmát
lehet meghatározni a gyors és roncsolásmentes neutronfizikai
eljárásokkal [5-7]. Az eljárás során a termikus
neutronfluxus okozta többlet-beütésszámot hasonlítjuk
össze a vizsgált anyag jelenlétében, illetve nélküle.
Olyan folyékony szénhidrogéneket használtunk a kalibrációhoz,
amelyekben a hidrogén- és széntartalom, valamint
a (C+O)/H-arány ismert volt. A kalibrációs görbék a
hidrogéntartalom és a (C+O)/H-arány esetére a 8. és 9.
ábrán láthatóak. A mért többlet-beütésszám () függése a
hidrogéntartalomtól a következő függvénnyel írható le:
Ugyanakkor a mért többlet-beütésszám () a
(C+O)/H-arány másodfokú függvénye:
Három üzemanyagfajtát vizsgáltunk: 91 és 95 oktánszámú
benzint, valamint dízelolajat. Öt különböző kereskedőtől
szereztük be a mintákat. Az elemzések eredményét
a 2. táblázat mutatja. Látható, hogy a hidrogéntartalom
14,1 és 15,7 tömeg% között változik, a (C+O)/H-arány
pedig4,9 és 6,0 között. A méréseket többször megismételtük.
Úgy találtuk, hogy az eredmények standard hibája
nem haladta mega 0,2 értéket.
Következtetés
Úgy ítéljük meg, hogy a most kifejlesztett elektronikus
mérőrendszer jól használható és lényegesen olcsóbb,
mint a külföldről behozhatók. Ezen túlmenően e rendszer
alkalmazható más munkákban is.
Irodalom
- J.L. DUGGAN: Laboratory Investigations in nuclear science - TENNELEC,
Oak Ridge, TN USA, 1998.
- E. DE SILVA: Durian Leads Way as Exports Surge - Bangkok Post
1996. augusztus 19.
- E. DE SILVA: Good Longan Crop Helps Fruit Exports Grow 60% -
Bangkok Post 1997. január 21.
- Durian Online (DOL), Durian, durian@ecst.csuchico.edu
- M. BUCZKÓ, Z. DEZSŐ, J. CSIKAI - J. Radioanal. Chem. 25 (1975) 179
- S.M. AL-JOBORI, S. SZEGEDI, M. BUCZKÓ - Radiochem. Radioanal. Lett.
33 (1978) 133
- S. SZEGEDI, Z. DEZSŐ - Radiochem. Radioanal. Lett. 52 (1982) 343
____________________________
Csikai Gyulának ajánlva, 75-ik születésnapjára. Fordította: Tóth Eszter.
____________________________
1 1 thai bath
4,78 forint, 800 millió thai bath 3,8 milliárd forint
2 A durián gyümölcs hazánkban
erős illatáról híresült el. Ez a szag
valóban kellemetlenné válik, ha a
durián már túlérett vagy erjedésnek
indul. A rendkívül finom durián
többek között azért a legdrágább
gyümölcsök egyike, mert
igen rövid ideig, csupán néhány
napig fogyasztható (a fordító megjegyzése).